Десетки са загинали и ранени при стрелба в Ел Пасо

09:21, 04 авг 19 / Свят 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 души загинаха и 26 са ранени, сред които има и деца, при стрелба в търговски център на „Уолмарт“ в град Ел Пасо, щат Тексас. Много от ранените се намират в тежко състояние.

Въпреки че първоначално медиите съобщиха за няколко задържани стрелци, полицията потвърди ареста на един. Оказа се, че е това е 21-годишният бял американец Патрик Крусиос. Преди стрелбата той е публикувал на своята страница в Туитър манифест, в който подкрепя терористичните атаки в джамии в Нова Зеландия. В манифеста Патрик казва, че с действията си защитава страната си от чуждо „нашествие“. Той също така смята, че културата и икономиката на САЩ страдат от това.

Търговският център, където се случи кървавата атака се намира в непосредствена близост до границата между САЩ и Мексико. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да пазаруват.

„Операцията за задържането на човека, открил огън в търговски център "Уолмарт" в град Ел Пасо в Тексас, продължи 21 минути, полицията пристигна на местопроизшествието шест минути след получаване на повикването на телефон 911”, заяви губернаторът Грег Абът.

"Обаждането е получено в 10.39, полицията пристигна в 10.45. Шест минути по-късно. И в 11.06 той беше задържан", добави той.

Президентът Доналд Тръмп определи стрелбата като "акт на малодушие и страхливост".

Тази седмица беше с особена концентрация на насилието с огнестрелно оръжие в Съединените щати. Двама души загинаха, а полицай беше ранен във вторник в „Уолмарт” в Мисисипи.

Миналата неделя 19-годишен стрелец откри огън на кулинарен фестивал в Северна Калифорния, убивайки трима, включително две деца.

Бето О'Рурк, бивш конгресмен на САЩ за Ел Пасо, който сега се кандидатира за президент, прекъсна кампанията си след стрелбата.

"Невероятно съм натъжен и е много трудно да мисля за това. Но ви казвам, че Ел Пасо е най-силното място в света. Тази общност ще се изправи на крака", каза той пред привърженици. Той също така обвини президента Тръмп, че е подстрекател на престъпленията от омраза.

"Той е расист и разпалва расизма в тази страна. И това не просто обижда чувствата ни, коренно променя характера на тази страна и води до насилие", каза О'Рурк, който доскоро представляваше Ел Пасо в Конгреса на САЩ.

Сенаторът Елизабет Уорън, която е сред фаворитите за президентската номинация на Демократическата партия, заяви, че "твърде много общности са претърпели трагедии като тази“.

„Трябва да действаме сега, за да прекратим епидемията на насилието в нашата страна”, каза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама