До Нова година свинското ще поскъпне с до 50%

08:42, 05 авг 19 / Икономика 25 623 Topnovini
1

''До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лв.'' Това заяви пред bTV експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

''Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване'', каза той. Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

80% от динята на пазара в София е внос

''Мухи и комари също могат да пренасят заразата от африканска чума по свинете'', каза микробиологът проф. Христо Найденски.

''Правени са такива опити със заразени мухи и е научно доказано, че този път на разпространение на болестта е наравно с разпространението чрез дивите свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса'', допълни Найденски. 

Според него поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани