Петър Илиев: Различни институции оказваха натиск върху мен, затова подадох оставка

11:04, 05 авг 19 25 1432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната сигурност.'' Това заяви бившият директор на НЕК Петър Илиев, предаде БГНЕС.

''Оставям НЕК в много добро финансово състояние'', допълни той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той каза, че върху него са се опитали да окажат натиск различни институции и това е причината да подаде оставка. 

Иван Йончев заема мястото на Петър Илиев като директор на НЕК

"Застрашава се и националната сигурност, защото 140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец. Това застрашава и пазара на енергия в България", заяви Илиев.

По думите му той е работил в интерес на НЕК. "Смятам, че съм работил в интересите на Националната електрическа компания. Другите не са свикнали да работят при тези условия", поясни той. Петър Илиев каза още, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията.

"В България има излишен ток, а ние страдаме от липса на ток. Правилата на пазара са такива, че няма правила. Всеки си продава на себе си", добави той. Илиев каза, че КЕВР определя цената на електроенергията, а при нас тя е 3 пъти по-висока. "Рефрентната цена е, която КЕВР определя, около 100 лева. От останалите над 200 лева половината количество е изнесено - над 1 млрд. лв.", коментира цената на електроенергията той.

На 2 август 2019 г. с решение на Съвета на директорите (СД) на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД беше извършена промяна в ръководния състав на „Национална електрическа компания“ ЕАД. На мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен директор, застана Иван Йончев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама