Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси по сигнала срещу президента

11:30, 05 авг 19 / Политика 25 1387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КПКОНПИ не установява конфликт на интереси по сигнала срещу президента Румен Радев, става ясно от решение на комисията.

Според сигнала в качеството си на командир на ВВС, той е назначил сегашната си съпруга за пиар, въпреки че постът трябва да се заема от военизирано лице, а не от цивилно като нея. Посочва се също, че от ВВС е плащан наем на жилище, в което двамата са живели.

Румен Радев е командир на ВВС за периода от 30 юни 2014 г. до 10 август 2016 г.

В сигнала пише още, че през 2010 г. Радев е закупил жилище от 143 кв. м в София за 168 хил. лв., което е под пазарните цени. През 2005 г. е закупено ведомствено жилище от Министерство на отбраната и едновременно с това, неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът е продаден през 2007 г.

От комисията заявяват, че в сигнала няма данни за нарушения на тогава действащия Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, в качеството на Радев като президент. А откакто е бил командир на ВВС са изминали повече от три години затова производство за конфликт на интереси не може да се образува.

Изтичането на давността е пречка комисията да разгледа сигнала и е основанието да прекрати производството.

Според комисията липсва частен интерес, който би могъл да повлияе върху изпълнението на правомощията на Румен Радев. От решението става ясно, че твърденията в сигнала касаят правни действия на президента като физическо лице.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама