След третия ремонт: Плочките на Ларгото все още са напукани и строшени

09:53, 06 авг 19 25 1149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи и третият ремонт на Ларгото, но е видно, че плочките на емблематичното пространство продължават да са счупени, макар и залепени по някакъв начин, съобщи bTV.

Плочките около стъкления купол на Ларгото поддали заради извънреден натиск. Това беше една от основните тези за причината за състоянието на настилката.

„Не можем да спрем велосипедистите, не можем да спрем достъпа на скейтбордисти, не можем да спрем тези кашпи, като ги пръскат малките камиончета”, заяви преди две седмици министърът на културата Боил Банов.

Това по проект не e било предвидено. Предвидено било поставените плочки да издържат 100 килограма единичен товар.

„Ние изхождахме от това, че той е за пешеходци и е за пешеходна зона”, отбелязва проектантът на Ларгото Христо Генчев, според когото плочките са счупени, защото са били претоварени.

Първоначално обаче причината за дефектите според общината беше проектантска грешка.

„Направено е едно свободно плуващо покритие, което е идеално за покриви”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

След среща с министъра на културата обаче се оказа, че не проектантът, а строителят ще плати за ремонта.

“Всякакви такива непредвидени разрушения, които са в срока на договора, се поемат от изпълнителя на строителството и ремонтът не е струвал на данъкоплатците нито лев”, каза Иван Колев, началник на отдел „Недвижимо културно имущество" към Министерството на културата.

Освен проблемът с камиончетата за поливане на кашпите, друга причина за строшаването на настилката е вандализъм, категоричен е  зам.-директорът на Регионалният исторически музей на София инж. Борис Чилев.

Според Чилев скейтбордистите също носят вина за състоянието на настилката, а освен това чупят и стъклата на куполите. Той обаче смята, за разлика от колегата си от културното министерство, че камиончетата не са толкова тежки, че да нанесат такива поражения на настилката.

Предстои извършеният ремонт да мине през комисия, която да го приеме, заяви Иван Колев от Министерство на културата.

С началото на ремонта беше поставен и срок за предложения какви промени да се направят, за да няма повече дефекти по настилката.

Засега се предвижда до куполите да бъдат сложени кашпи, които да затрудняват преминаването на коли и да пречат на скейтбордистите да се качват по стъклените куполи.

„Проектът ще продължи да се развива”, заяви проектантът на Ларгото Христо Генчев, който припомни, че това пространство се променя вече 50 години, така че едва ли и това ще бъде окончателното решение за запазване на настилката.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама