Румен Петков: Държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира африканската чума по свинете

12:30, 06 авг 19 / Политика 25 1364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира процеса на африканска чума по свинете и това е отговорност на правителството'', това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, съобщи „Фокус“.

Първи случай на африканска чума в Югозападна България

''Не бива да забравяме, че 1999 г. – 2000 г. Иван Костов продаде всички екарисажи. България остана без какъвто и да е инструмент за ефективно ликвидиране възможността за рапространявена на този тип заболяване'', посочи още Петков.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

''Основната вина от престъпни действия, политически и управленски е на Иван Костов и неговото правителство. Миналата година ние предложихме държавата в лицето на МЗХГ и ловно рибарския съюз и ловно-рибарските дружини да набележат конкретни мерки за ограничаване на популацията сред дивите прасета. Искаме да знаем оценката на правителството за това безотговорно бездействие'', подчерта Петков.

Министър Танева забрани лова в районите с африканска чума по дивите прасета

Той обърна внимание, че първото правителство на Борисов е ликвидирало националната ветеринарномедицинска служба. Лидерът на АБВ посочи, че никакви действия не са приети за възстановяването й.

''В момента изискването във всяка община да има ветеринарен лекар, далеч не се спазва. Държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира процеса и това е отговорност на правителството'', каза Петков. 

Според Петков да се хвърли цялата отговорност върху БАБХ няма да е коректно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама