Бразилският президент с шокиращо изказване за престъпниците

13:00, 06 авг 19 / Свят 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро направи шокиращо обещание, като резултат от нови закони за борба с престъпността, които иска да въведе, съобщи БГНЕС.

Президентът се закани, че престъпниците "ще умират като хлебарки" в телевизионно интервю, в което призова Конгреса на Бразилия да подкрепи законите. Част от новите правила предвиждат разширяването на т.нар. "изключване на незаконосъобразни мерки", което позволява в определени ситуации да се прилагат методи, считани по принцип за незаконни.

Бунтове в бразилски затвор отнеха живота на 50 души

Активисти предупреждават, че даването на подобна власт на органите на реда ще доведе до тежки кръвопролития по улиците на Бразилия.

Жаир Болсонаро твърди, че разширяването на "изключването" ще даде необходимата законова база на полицаите да прилагат сила и доведе до "драматичен спад" на престъпността.

Президентът заяви, че полицаите водят "неравна битка" с престъпниците и трябва да им бъде позволено да използват оръжията си без страх, че ще се озоват в съда.

Според Жаир Болсонаро на "примерни граждани" също трябвало да се позволи да използват смъртоносна сила, за да защитят живота или имуществото си.

Адвокатът Ариел де Кастро Алвес казва, че предложенията на Жаир Болсонаро са "ужасяващи". Юристът твърди, че нападателната реторика на президента срещу определени групи от обществото вече дава отражение, още преди да са гласувани предложените мерки. "От началото на 2019 г. имаме 414 убити от военната полиция в Сао Пауло. Това е най-високата стойност от 2003 г. Той окуражава полицейското насилие и това е причина за бруталността.", казва Алвес, който е активист за защита на правата на човека.

"Нашето притеснение е, че такова говорене от президента ще окуражи полицията да използва още повече сила. Резултатът ще е по-широко разпространено полицейско насилие дори от това, което имаме в момента", казва Роберт Муга от аналитичния център Институт Игарапе.

В първите шест месеца на 2019 г. полицията в Рио де Жанейро е убила 881 души. Това означава, че е имало по един убит от полицията на всеки 5 часа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама