Русия заяви подкрепа за Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

14:00, 06 авг 19 / Свят 25 1258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия ще подкрепи кандидатурата на българската представителка Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), се казва в съобщение на сайта на руското министерството на финансите, цитирано от ТАСС и БТА.

"Русия се отнася положително към издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи в хода на предстоящото гласуване", се казва в съобщението. 

Германия: Очакваме Кристалина Георгиева да стане ръководител на МВФ въпреки въпроса с възрастта ѝ

На 2-ри август ЕС реши да номинира Георгиева за ръководител на МВФ.

За първи път в 75-годишната история на фонда е възможно той да бъде оглавен от представител на страна, чиято икономика се определя като "нововъзникващ пазар", отбелязва финансовото ведомство. 

Вероятността от победа на Георгиева е голяма, тъй като страните от ЕС имат 44% от гласовете в МВФ. За получаване на над 50 на сто за кандидатката от България е необходима допълнителна подкрепа от само няколко страни. 

"Кандидатурата на Георгиева е правилен избор. Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист, образован високопрофесионален финансист. В ситуация на засилване на протекционизма в глобалната икономика нейният опит при решаването на задачите, свързани с развитието, ще бъде необходим повече от всякога", се казва в съобщението на руското министерство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама