Денят накратко: 6 август

19:00, 06 авг 19 / Общество 25 560 Topnovini
1

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете как продължава сагата с африканската чума по свинете, защо беше уволнен шефът на НАП в Ловеч, с кого се срещна премиерът Бойко Борисов, как мним заряд от Втората световна война се появи в София и каква е най-новата технология за източване на банкомати.

ЕС отпуска 2,9 млн. евро на България за борбата с африканската чумаДо 30 дни трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите. Властите у нас са готови с и с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата. Новината за помощта от Европа дойде малко след като първи случай на африканска чума беше регистриран в Югозападна България. Докато повечето от стопаните в Пазарджишко и в пловдивски села доброволно умъртвиха животните в личните си стопанства, за да не се допусне разрастване на заразата, блокадата в сливенското село Крушаре продължава вече пети ден. Разследване на ТОПНОВИНИ показа, че бивш общински съветник от БСП е сред организаторите на протеста. Темата с африканската чума отново бе политизирана. Според АБВ държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира болестта, а от БСП заявиха, че по проблема не се действа адекватно и поискаха прокуратурата да бъде сезирана за бездействие на длъжностни лица.

Производителят на изтребителите F-16 предлага сътрудничество с БАН и военния завод „Авионамс“. От Lockheed Martin“ заявиха, че ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България – в завода „Авионамс“. Планът е първият български самолет F-16 да бъде завършен през декември 2022 г. и на него веднага да започнат да се обучават българските пилоти и техници. През 2023 г. у нас ще дойдат първите 6 самолета. Тогава вече обучените техници и пилоти ще могат да работят с този тип изтребители и ще са свикнали с експлоатацията им. Уговорката между САЩ и България е страната ни да преведе 2,1 милиарда лева до 4 септември.

Полицията в София започна разследване на нов начин за източване на банкомати. Случаят е от последното денонощие и при него извършителите са използвали нова технология, при която се пробиват малки дупки на устройството и оттам се манипулира електронната система, след което банкоматът сам пуска пари без в него да е сложена дебитна или кредитна карта.

Шефът на НАП в Ловеч беше уволнен дисциплинарно. Причината за освобождаването му е неоторизиран достъп до информационните системи на НАП. Виктор Стойчев ще обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководството на ПФК “Арда” във връзка с проекта за подобрения на стадион “Aрена Арда” в Кърджали. Той предвижда изграждане на осветление, козирка, табло и прилежаща инфраструктура, за да може отборът да играе домакински мачове в Първа лига. Борисов заяви, че срещата е имала за цел и да се намери справедливо решение за финансирането на клуба.

Мним снаряд от Втората световна война стана причина за отцепване на част от столичния кв. „Лозенец“. Рано сутринта възрастна жена е подала сигнал за историческата находка, която е открила в мазето си. След проверка на сапьори обаче стана ясно, че „снарядът“ всъщност е камък.

Русия ще подкрепи кандидатурата на представителя на България Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). На 2 август 2019 г. Европейският съюз реши да предложи Георгиева за поста шеф на МВФ. Георгиева вероятно ще спечели вота, тъй като страните от ЕС имат 44% от гласовете на МВФ, за да получи повече от 50% от гласовете, кандидатът от България трябва да събере подкрепата само на няколко държави.

Законови пропуски и чиновническа немарливост са сред причините за пожарите в Сибир, които обхванаха над 1 милион декара гора. Армията, която се включи в гасенето на огъня, е потушила повече от 100 хиляди хектара в тайгата на Красноярския край и Иркутска област. Ситуацията остава трудна. Изгорялата територия в Сибир е с размерите на Гърция.

Потвърдиха смъртта на един човек при пожара и експлозиите във военен склад в Ачинския район на Красноярския край. Ранените при инциднета са 11. Причината за експлозиите в склада е пожар, който е възникнал по време на при товарене и разтоварване на боеприпаси. Противопожарната група, която е пристигнала на мястото, е направила опит за гасене на огъня, но е започнал неконтролиран процес на взривяване на боеприпасите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани