Мая Манолова: Всички стопани на прасета трябва да бъдат обезщетени

09:15, 07 авг 19 25 1199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Всички хора, отглеждащи прасета трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени за тяхното принудително умъртвяване", каза националният омбудсман Мая Манолова пред БНТ. Тя настоя властите да отидат на място и да обяснят на хората нуждата от евтаназирането на животните, както и да регистрират здравите прасета.

Манолова посочи, че вината за разрастването на епидемията е на властите, които са пренебрегнали проблема и не са приложили ефективни мерки за справяне с него.

Мая Манолова: Ще настоявам пострадалите стопани да бъдат справедливо обезщетени

"Хората са притеснени и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях. Опитът е хората, които отглеждат прасета, за да се препитават, да пратят цялата вина за безхаберието на държавните институции", каза Мая Манолова.

Според нея процедурута за регистрацията на животни е сложна и тежка и затова властите трябва да отидат на място и да регистрират животните. Тя заяви, че отглеждането на прасета не е нарушение на законите.

Според омбудсмана всички стопани трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

Манолова коментира и уволнението на медицинската сестра от болница "Токуда" Мая Илиева, която е водач на протестите на медицинските работници. Тя ще отиде на планирания за четвъртък протест пред болницата, за да се противопостави на уволнението.

Омбудсманът подкрепи уволнената организаторка на протестите на медицинските специалисти

"Институциите се опитват да настройват хората един срещу друг, дават обещания, които не изпълняват като това за увеличаване на стартовата заплата, което не се случи", заяви омбудсманът.

Запитана дали ще се кандидатира за кмет на София Манолова заяви, че решението ѝ ще бъде изцяло продиктувано от интересите на гражданите.

"След като в една държава омбудсманът, който е призван да защитава хората, е атакуван, сплашван, дикредитиран, какво остава за гражданите", каза Манолова.

Тя отказа да коментира дали ще се яви като номинирана от партията на Слави Трифонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама