Скотланд Ярд разследва участие на Путин в случая „Скрипал“

09:27, 07 авг 19 / Свят 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент Владимир Путин в химическата атака с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, разкри британското ляво-либерално издание The Guardian, цитирано от “Фокус“.

Според британските разузнавателни служби е „вероятно“ Путин да е одобрил нападението през март 2018 година срещу двойния агент Сергей Скрипал, бившият офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване), и неговата дъщеря, които пострадаха сериозно, но оцеляха и са в неизвестност след инцидента.

Според вестника по-късно наркоманът Даън Стърджис е умрял, след като е попаднал на изхвърлен флакон от парфюм, за който се твърди, че е бил използван от двама агенти на руските служби за пренасяне на „военното нервно-паралитично вещество“ – прочутият „Новичок“.

Двама руски агенти са повдигнати обвинения за нападението и Великобритания иска екстрадицията им и е издала европейска заповед за арест (ЕЗА) и червено уведомление за задържане на Интерпол.

Помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, ръководителят на британската полиция за борба с тероризма, заяви, че разследването на нападението продължава.

Басу каза, че проблемите, свързани с повдигането на обвинения за нападението, са сложни. „Трябва да докажете, че той [Путин] е пряко замесен“, каза той.

За да получите ЕЗА, трябва да имате дело, което може да бъде повдигнато в тази страна. Нямаме дело, което може да бъде повдигнато. Ние сме полицаи, така че трябва да търсим доказателства. Имаше огромно количество спекулации кой носи отговорност, кой е дал заповедите, всичко това се основава на експертните познания на хората за Русия. Трябва да отида с доказателства“, заяви Басу.

Обвинените двама руски разузнавачи са все още в Русия и подлежат на арест, ако напуснат. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, за които се смята, че са псевдоними.

Британските прокурори заявиха, че има достатъчно доказателства, които да обвинят руската двойка в конспирация за убийството на Скрипал, който продаде руските тайни на Великобритания, преди да бъде арестуван в Москва и да бъде пуснат, след което се установи в Обединеното кралство. Те също са обвинени в конспирация за убийството на дъщеря му Юлия и Ник Бейли, който се разболя, след като отиде в дома на семейство Скрипал.

Но има спекулации, че в нападението може би са участвали повече хора.

Басу каза: „Двамата, които обявихме на пресконференцията, са издирвани от нас за екстрадиция, за да бъдат съдени в тази страна. Цялото разследване продължава да е активно криминално разследване“.

Смята се, че двамата руски обвинени са част от ГРУ. Освен това те бяха обвинени в използването и притежаването на „Новичок“, противно на Закона за химическите оръжия.

Стърджес и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. Смята се, че са били неволни цели на руския заговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама