Танева: Нямаме притеснения за одита на ЕК на мерките срещу чумата

09:41, 07 авг 19 / Политика 25 1288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тези 2,9 милиона евро, които ще получим, са за превенционни мерки за африканската чума по свинете по т.нар. "превенционни годишни планове 2018-2019 г". Това означава подкрепа на Националната лаборатория за изследванията на африканската чума по свинете, подкрепа за диагностикумите, за броя лабораторни изследвания – всичко, което държавата осъществява като превенция и надзор в съответните зони. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева по повод вчерашната си среща с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел, на която стана ясно, че България ще получи 2 900 000 евро от ЕС за борба с африканската чума по свинете, съобщи БНР.

Министърът уточни, че дейностите вече са извършени, но предстоят съгласувания на техническо равнище.

До 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми.

„Те са по така наречената „възможност за спешна помощ“ в ситуация на африканска чума по свинете, както сме ние в момента. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска агенция по безопасност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата“, посочи Танева.

Тя заяви, че в понеделник БАБХ е актуализирала прогнозите си предвид новите огнища, установени след 31 юли, и тя ще е около 15 милиона евро.

„Комисар Андрюкайтис се ангажира в много кратък срок - до 30 дни, Комисията да излезе с решение. Това решение ни е абсолютно необходимо, тъй като от процента, с който ще съфинансира ЕК разходите на България, половината ще ги преведе авансово и ние ще можем да започнем съответните обезщетения“, коментира земеделският министър.

Компенсациите от близо 15 милиона не са само индустриалните свинеферми, а за „всички, които са регистрирани и с регистрирани свине“. Към настоящия момент от 30 огнища 6 са регистрираните и шестте са индустриални ферми.

Реално обезщетенията си свиневъдите могат да получат около месец след приключването на цялата процедура по унищожаването със съответните документи. Има срок от един месец, в който, по действаща наредба, се извършва оценката и след приемането на оценката се дължи обезщетението.

Танева обясни, че по време на разговора с еврокомисар Витянис Андрюкайтис е станало дума и за прасетата, отглеждани в заден двор. Държавата ще търси помощ от ЕК за създаване биосигурност в тях/

„Темата „незаконни стопанства“ не съществува за ЕК, не следва да има изобщо, а камо ли да говорим за обхващането им в тези превенционни и планове или спешни мерки. Половината от срещата, на практика, мина в обяснения за ситуацията с личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност. Ще предложим в Превенционния план за 2020 година мерки, които са в посока биосигурност на малките стопанства. Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае, разбира се, и отглеждането на свине да става при условия на биосигурност и регистрация. Това трябва да направим! Договорихме тези предложения да ги опишем и да ги предложим като ревизия на Превенционния план за 2020 година. БАБХ започва работа от днес по тази тема“, подчерта Танева.

Според нея легализирането на всички стопанства е мярка, която трябва да се предприеме независимо дали има африканска чума.

„Трябва да има изградени мерки за биосигурност, където се гледат свине. Това е основното, което трябва да направим… Това, което правим в Южна България, с цел да не допуснем вируса да се разрасне при домашната свиня там, е в полза на хората - за да усвоят месото, което са отглеждали. В момент на регистриране на огнище си има изрично законодателство, европейско, което се прилага веднага - умъртвяват се и се загробват”, заяви земеделският министър.

Танева подчерта, че предвидените 300 лв, които държавата обеща на стопаните за дезинфекция, няма да отидат във фирми.

Според закона в стопанства тип „заден двор“ могат да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но без свине майки.

Земеделският министър съобщи още, че от 21 септември до 3 октомври ще има одит от Европейската комисия по отношение на мерките, които прилагаме за африканската чума по свинете.

Танева, която е от Сливен, заяви, че не познава част от хората, които протестират на пътя Сливен-Ямбол

„Не можем да развалим нещо, което вече е направено. Ние само трябва да правим още и то много повече“, заяви Танева относно оградата по границата с Румъния, която трябва да предпазва страната ни от нахлуването на заразени диви свине. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама