Учените предвиждат пробив в науката за живота на Земята

11:20, 07 авг 19 / Култура и наука 25 513 Topnovini
1

Русия може да стане световен научен лидер, благодарение на интердисциплинарния проект „Океан”, занимаващ се със събирането на данни за подводния живот на нашата планета.

Това е мнението на професора по неврология Леонид Мороз от университета във Флорида и на професор Константин Крутовский от университета в Гьотинген – ръководител на центъра за геномни изследвания в Сибирския университет.

В интервю за РИА Новости, цитирано от БГНЕС, двамата учени подчертават, че в момента човечеството знае много повече за Луната, отколкото за морските дълбини, въпреки че 71% от повърхността на Земята е покрита с вода. Решаването на този въпрос е заложено в проекта „Океан”. Той предвижда организиране на околосветски морски изследователски експедиции с цел създаване на геномен атлас на всички видове, обитаващи океаните.

Авторите на проекта разчитат за провеждат изследванията, включително геномното секвениране, на борда на изследователския кораб. Това ще позволи да бъдат описани видове, които е невъзможно да се доставят в традиционните лаборатории – например дълбоководни, редки или лесни за повреждане организми.

Реализацията на проекта ще доведе до пробив в изследванията и ще има глобален ефект върху човечеството, сравним с космическите проекти от 60-те години на миналия век. Проектът гарантира също пълноценно участие на Русия в планирания глобален проект Earth BioGenome Project. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.