„Ислямска държава“ отново набира сила в Сирия

09:51, 07 авг 19 / Свят 25 1360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) отново набира сила в Сирия в период, докато САЩ изтеглят войските си от страната, и в същото време засилва способностите си за подривна дейност в Ирак, съобщи АФП, цитирана от БНР.

Гутериш: "Ислямска държава" разполага с около 300 милиона долара

От доклад на Пентагона става ясно, че макар да загуби териториалния си „халифат“, „Ислямска държава“ засилва потенциала в Ирак и подновява дейността си в Сирия през това тримесечие.

ИД е успяла да се прегрупира в двете страни, защото местните сили остават неспособни да водят дългосрочни операции, да извършват по няколко операции едновременно или да опазят освободените от тях територии.

Турция започва военна операция в Сирия

Президентът Доналд Тръмп обяви миналата година победа над ИД и нареди изтеглянето на всички американски военни от Сирия. Това решение на Тръмп доведе до оставката на тогавашния министър на отбраната Джим Матис.

Водената от САЩ коалиция срещу ИД смята, че в момента джихадистката групировка наброява между 14 000 и 18 000 души в Ирак и Сирия – сред тях до 300 чужденци, се казва още в доклада. 

Доналд Тръмп: Можем да пуснем хиляди терористи в Европа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама