Правителството отпусна 100 хил. лв. за античния град Хераклея Синтика

10:40, 07 авг 19 / Политика 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В началото на седмичното си заседание Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата в размер на 100 000 лв. за финансиране на дейности за извършване на теренни археологически проучвания на античния град Хераклея Синтика, местност Рупите, Община Петрич.

Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните три дни.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че Хераклея Синтика е вече добре познат в научните и обществените среди като обект с висока експозиционна стойност и перспективи за социализация. „Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, което го определя и като изключителен от научна гледна точка“, заяви той.

Отличното туристическо бъдеще на обекта се гарантира и от предвидения за изграждане път от село Рупите до Хераклея Синтика.

Това е най-посещаваният обект в Югозападна България, с изключение на софийските музеи. Идват посетители от над 50 държави, организират се и множество студентски практики. Хераклея Синтрика си сътрудничи и с редица музеи.

Благодарение на мащабните проучвания, през 2018 г. там са открити изключителни епиграфски паметници и редки антични скулптури. При археологическите разкопки през миналата година са разкрити 2/3 от централния площад на града, което го прави привлекателен за все повече посетители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама