Ердоган: Турция ще защитава националните си интереси по всякакъв начин

10:58, 07 авг 19 / Свят 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще защитава националните си интереси както чрез диалог и дипломация, така и с употребата на военна сила, ако това се наложи. Изказването е направено по време на традиционната му среща с турските посланици, с които е обсъдил актуални теми от световната политика.

Относно борбата срещу ФЕТО Ердоган зави, че очаква САЩ да предприемат конкретни действия, независимо дали ще решат да екстрадират ръководителят на организацията Фетулах Гюлен в Турция, или ще престанат да снабдяват с оръжие терористичната кюрдска организация ПКК.

Ердоган: Ако САЩ не искат да ни продадат Ф-35, ще се обърнем към друга страна

Във връзка с доставката на руските ракетни системи С-400, президентът подчерта, че няма конкретни доказателства, че противоракетната система застрашава НАТО или програмата за производство на изтребители Ф-35.

„Ние ще защитаваме своите национални интереси когато е необходимо, посредством диалог, но и с по-меки елементи на сила. Понякога с принудителните методи на дипломацията, но, ако се налага, с употреба на реална сила”, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция, пише БГНЕС.

По отношение на двустранния диалог с Европейския съюз президентът подчерта, че ако ЕС иска да бъде глобален играч, трябва първо да приеме Турция. „Членството на Турция не трябва да бъде жертва на волята на няколко държави”, категоричен е Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама