29-годишната Илияна е първият български пациент с белодробна трансплантация във Виена след 2 г. прекъсване

12:21, 07 авг 19 25 1278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена във Университетската болница във Виена. У нас такива операции все още не се извършват, а единствената надежда за пациентите е в чужбина. 

Ананиев: Надявам се първата белодробна трансплантация у нас да стане до 2020-а

След дълги преговори в края на януари споразумението ни с клиниката във Виена беше подновено. През юни 29-годишната Илияна Христова от Варна беше включена в листата на чакащите на Евротрансплант.  Операцията е извършена на 30 юли. Илияна се възстановява добре и вече е изведена от реанимация.

„Благодарни сме на донора на Илиана, благодарение на когото живее втори живот”, заяви майката на Илияна - Галина Христова, в разговор по телефона за предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Лекарите тук са вълшебници. Отношението е страхотно. На всяка наша молба откликват веднага и с усмивка”, разказа Галина.

Български лекари ще се обучават на белодробни трансплантации във Виена

Майката на оперираната Илияна не крие своята изненада колко бързо е станало всичко около трансплантацията.

„Миналата година март месец беше включена в българска листа за трансплантация, а на 15 юли в листата на Евротрансплант. За месец и половина стана всичко”, разказва Галина.

В момента Илияна вече се храни и диша сама. Възстановяването ѝ върви много добре, но трябва да остане в клиниката три месеца, за да ѝ се направят допълнителни изследвания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама