Турските власти са унищожили повече от 300 хил. книги от училища и библиотеки

20:20, 07 авг 19 / Свят 25 1417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 300 хил. книги са били иззети от турски училища и библиотеки и унищожени след опита за военен преврат през 2016 г. по данни на Министерството на образованието, предаде "Гардиън".

Миналата седмица министърът на образованието Зия Селчук обяви, че унищожаването на книгите е свързано с решителните действия към всичко, свързано с Фетхуллах Гюлен - живеещия в САЩ проповедник, сочен от властите в Анкара за организатор на опита за преврат. Самият Гюлен отрича да е свързан по какъвто и да е начин с преврата, съобщава ''Дневник''.

Информацията се появи първо във вестник "Хюриет", който публикува снимки, взети от новинарския сайт Kronos27. Според сайта Turkey Purge, чието описание е, че това е "малка група от млади журналисти, които се опитват да бъдат гласа на хората в Турция, страдащи от потисническия режим", през 2016 г. учебници по математика са били забранявани дори когато на една от страниците са били инициалите на Гюлен. През декември 2016 г. вестник "Биргюн" писа, че 1.8 млн. учебници са унищожени и отново отпечатани, защото са съдържали "нежелателната" дума Пенсилвания. Това е американският щат, в който живее Гюлен. Улици в Турция на името на Гюлен също са преименувани според други публикации.

Организации, занимаващи се със свобода на словото, заявиха, че коментарите на турския министър на правосъдието са ги разтревожили. "Само за три години издателствата в Турция намаляха драстично", а 29 издателства бяха закрити за "разпространяване на терористична пропаганда", казаха в общо изявление международният и английският ПЕН клуб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама