Денят накратко: 7 август

19:00, 07 авг 19 25 1169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете кой вицепремиер ще отговаря за подготовката на предстоящите местни избори, за какво отпусна правителството 100 хил. лв., на такава тема разговаряха Путин и Зеленски и кой е първият и последен български пациент с белодробна трансплантация в Австрия, след двегодишно прекъсване.

***

Министерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Подготовката е възложена на вицепремиера Томислав Дончев, а министърът на правосъдието ще издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.

***

Правителството отпусна 100 хил. лв. за античния град Хераклея Синтика. Средствата ще отидат за археологично теренните проучвания на обекта, който се посещава годишно от близо 60 хил. туристи от страната и чужбина. През 2018 г. Министерски съвет отпусна 150 хил. лв. за разкопките в античния град.

***

На България ще са ѝ нужни 15 млн. евро за компенсация за избитите заради африканската чума прасета, заяви земеделският министър Десислава Танева, като цитира последни данни на БАБХ. Очаква се до 30 дни Брюксел да отпусне 11 млн. евро. Танева заяви още, че министерството няма притеснения за одита на ЕК на мерките срещу чумата. Междувременно днес изтече срокът, който стопаните в Добричко имаха, за да умъртвят доброволно животните си, и представители на БАБХ започнаха принудително евтаназиране.

***

Кървав 7 август: Атентати в Нигерия, Афганистан и Сирия с множество жертви и ранени. Те отнеха общо над 20 живота, а повече от 150 са пострадалите. Единият атентат стана в Нигерия, където две атентаторки самоубийци убиха 3 цивилни и раниха 8 при нападение на „Боко Харам“. Второто самоубийстено нападение е дело на талибаните в афганистанската столица Кабул, което взе най-малко 14 жертви и рани 145. За третото за деня нападение отговорност пое групировката "Ислямска държава" - в държан от кюрдите град в Североизточна Сирия се взриви кола-бомба, която уби 5 души, включително три деца.

***

Първа и последна белодробна трансплантация на български пациент беше извършена във Виена след близо 2-годишно прекъсване. 29-годишната Илияна Христова от Варна се възстановява добре след операцията и вече е изведена от реанимация. Австрия обаче съобщи, че спира трансплантациите на чужденци. Затова България е започнала да води преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма.

***

Президентът на Украйна Владимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин са провели телефонен разговор във връзка със загиналите украински военни в Донбас на 6 август. "Казах му, че това не ни доближава до мира“, коментира Зеленски. Той е подчертал необходимостта от възможно най-скорошна среща на лидерите на „нормандската четворка“ (Русия, Украйна, Германия, Франция) и от това „да се видят очи в очи и да прекратят тази война“.

***

Twitter призна, че е използвала данни на потребители без разрешение. От официално съобщение на ръководството на социалната мрежа стана ясно, че проблемът е дошъл заради реклама на мобилно приложение. Ако потребителите по някакъв начин са взаимодействали с него (например, са го инсталирали), Twitter би могла да разкрие някои данни за тях на своите партньори дори ако хората не дават своето разрешение за това.

***

Данъчни запечатаха 15 търговски обекта в "Слънчев бряг". Двадесет от тях са на две бургаски фирми, а останалите - на фирми, регистрирани в столицата. Запечатаните обекти са предимно за продажба на дюнери, магазини и заведения за бързо хранене, а моментните им обороти са иззети от данъчните.

***

В София вече има паркинг за велосипеди и електрически тротинетки. Той се намира на бул. "Витоша" в близост до пресечката с ул. "Д-р Стефан Сарафов" в посока Южен парк. Освен него ще бъдат открити такива и около Ларгото, на ул. "Московска" и бул. "Дондуков". Наред с това Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата вече подготвя наредба, в която да бъде регламентирано използването на електрически тротинетки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама