Проф. Найденов: Вирусът на АЧС издържа в замразено месо до 2-3 години

08:50, 08 авг 19 / Общество 25 452 Topnovini
1

"Колкото по-радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция", каза пред БНТ проф. Христо Найденов, директор на Института по микробиология към БАН.

"Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда", обясни професорът. "Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни", категоричен е експертът. Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

Нено Димов: Местата за загробване на прасетата се избират много внимателно

"Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.", каза още директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденов. "В близките 6 месеца не съм оптимист за справянето с вируса", допълни проф. Найденов. Той призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

"Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", предупреди директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани