Цените на доматите удариха рекордни нива

09:10, 08 авг 19 / Общество 25 476 Topnovini
1

Рекордни цени на доматите у нас. Според статистиките средната цена за юли е била 1,90 лв. за килограм. Това представлява увеличение с 40 на сто повече спрямо 2018 г.

Рекордьор по цени е столицата. В София за български розов домат клиентите плащат 5 лв. за килограм, като на места сумата е по-висока. Високи цени има и в градовете Монтана, Хасково, Бургас и Велико Търново.

Търговци в село Кърналово, община Петрич, обясниха пред bTV, че най-търсен сред потребителите е розовият домат. Продавачите разкриха, че най-скъпият продукт на борсата е около 2 лв., което по думите им е рядко срещана цена. Търговците заявиха, че има цени на домати от 0,70 ст. за килограм. Производителите недоволстват, защото според тях се получава надценка на цената от близо 300%. Според тях това се дължи на преминаването на продукта през няколко търговеца, докато стигне до крайния потребител.

Освен това търговците изтъкнаха, че Министерството на земеделието, храните и горите не отпуска достатъчно средства за пръскане на продукцията с препарати против болести. Според местните, потребителите често не обръщат внимание на болни домати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани