Oпасност от африканска чума и в Северна Македония

09:46, 08 авг 19 / Свят 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има реална опасност африканската чума по свинете да се появи и в Северна Македония, предупреждават македонските ветеринари и заявяват, че в момента се взимат всички необходими мерки, които е възможно да бъдат взети, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

В следващия период ветеринарите ще посещават ферми, за да обучават стопаните, но и те трябва да бъдат коректни, ако се съмняват, че свинете им са се разболели.

Държавата е подготвена и има изготвен план, ако африканската чума се появи в страната. Засега не е направена оценка на евентуалните щети.

"Имаме фонд от около 160 000 - 200 000 свине. Ако една свиня струва около 6000 денара, ще получите цифрата. Това обаче не означава, че всички ще се разболеят и всички ще бъдат унищожени. Има ясни правила, унищожават се свинете в район от три километра от появата на болестта. Ако заболяването се появи, щетите може да бъдат много големи, но правим всичко да не се появи", каза за телевизия Сител директорът на Агенцията за храна и ветеринарство Зоран Атанасов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама