Поставиха бюстове върху паметника на братя Шкорпил в село Шкорпиловци

18:35, 07 авг 19 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бюстовете на братята Карел и Херман Шкорпил бяха поставени официално на 6 август върху паметника им в Шкорпиловци - селото, което носи тяхното име. Церемонията бе част от втория ден на започналата Национална седмица на морето 2019. Гости на събитието бяха Зденка Боевова – почетен генерален консул на Чехия у нас, Франтишек Йераски – кмет на Високе Мито, родния град на братя Шкорпил, Мартин Крейза – зам.-кмет на Високе Мито, Йозеф Румал – чешки общественик и инициатор на изграждането на паметника, както и Андрей Немет – автор на бюстовете. Домакини на събитието бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова, Асен Асенов – зам.-председател на Общинския съвет и общински съветници.

Г-жа Анастасова поздрави присъстващите и отбеляза основни моменти от историята на селото – от заселването на траките в неговите околности до наши дни. Тя припомни , че от 1936 г. селото е преименувано на Шкорпиловци в чест на братята изследователи Карел и Херман Шкорпил. Карел е създател на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на първата българска столица Плиска, където е и погребан. Херман е уредник на Варненския археологически музей и председател на варненското археологическо дружество. В продължение на повече от 50 години братята развиват изключителна научно-изследователска дейност у нас. През 1917 г. те откриват останки от антична крепост в землището на тогавашното село Фъндъкли, сега Шкорпиловци. Ето това е основата, на която между Долни чифлик и Високе Мито е сключена спогодба за партньорство през 2001 г., каза г-жа Анастасова. Перспективите за сътрудничество между двете общини са свързани със съвместно участие по програми на Европейския съюз за международно сътрудничество и обмен на групи на културни, туристически и спортни прояви. Поставянето на бюстовете на братя Шкорпил на изградения през 2015 г. паметник е плод на усилията на управата на Високе Мито, на един неуморен общественик - Йозеф Румал, и на твореца Андрей Немет, подчерта кметът на община Долни чифлик.

Посланик Боевова също припомни нещо уникално в историята на европейските народи – след Освобождението от турско робство в България пристигат над 2000 високообразовани чехи. Целта им е идеална - да повдигнат развитието на един славянски народ на равнището на другите народи в Европа. Едни от тези ентусиасти са именно братя Шкорпил. Младото поколение трябва да знае този исторически факт, каза Зденка Боевова. Според нея идеята за изграждането на паметника се заражда преди повече от 13 години, когато г-н Румал си построява къща в Шкорпиловци. Посланик Боевова благодари на Йозеф Румал за вложените сили и средства в изграждането на паметника, и на г-жа Анастасова, че подкрепи идеята за поставяне на бюстовете на Карел и Херман Шкорпил до паметната плоча.

Кметът на Високе Мито Франтишек Йераски не скри радостта си, че един от плодовете на сътрудничеството между двете общини е именно окончателното завършване на паметника на братя Шкорпил с техните 2 бюста.

Когато дойдох в Шкорпиловци през 2004 г., имах чувството, че някога вече съм бил тук, каза Йозеф Румал. Тогава още не знаех, че отдавна преди мен тук са работили братя Шкорпил. Когато се срещнах с тяхната внучка, вече бях убеден, че тук трябва да има техен паметник. Г-жа Херманова дори одобри визията на бюстовете, които вече са поставени.

След приветствията си официалните гости и жителите на Шкорпиловци положиха цветя пред паметника на бележитите чехи, отдали живота си на изграждането на нова България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама