Кристиян Бойков в чат с Иван Тодоров: Тая вечер НАП заминава

16:05, 08 авг 19 25 4309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

4 тома допълнителни доказателства представи специализираната прокуратура срещу шефа на „ТАД груп“ Иван Тодоров. Обвинителите поискаха делото да бъде гледано при закрити врата, защото доказателствата съдържат информация за задължения на лица и фирми към застрахователи и банки, съобщи в. "Труд".

Адвокатът на обвиняемия Ина Лулчева категорично обори това искане, като посочи, че не се съдържа класифицирана информация или държавна тайна, а прокуратурата сама е разпространила преди дни справки и доказателства по делото. Тя поиска да бъде разпитан служителят на фирма „ТАД груп“ и обвинен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който сам да каже подбуждал ли го е някой да пробие сайта на НАП и да разпространи информацията. Искането беше отхвърлено, както и това делото да бъде гледано при закрити врата.

Като ново доказателство прокуратурата цитира експертна справка, направена на 6 август от чат в Telegram между Иван Тодоров и Кристиян Бойков. В нея Бойков казвал на шефа си: „Тая вечер НАП заминава“.

Ударената информация от сайта на приходната агенция е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата, която е била „България“, са могли да видят информацията.

Друго доказателство е иззет мобилен телефон, в който е била открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

От иззет лаптоп пък се вижда, че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция „Митници“. Като свидетели са разпитани служители на фирмата и пострадали от нея. Свидетелят Ахметов, който е работил в „ТАД груп“, твърдял, че Бойков споменал, че ще хакне НАП. Той казал още, че тримата обвиняеми – Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно. Същото потвърдили и свидетелите Митев и Иван Петров.

Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците. Такива показания са дали пострадалите от две фирми – „Нет инфо“ и „Динамо България“.

Прокуратурата поиска задържането под стража на Иван Тодоров, защото може да се укрие или да извърши ново престъпление, като въздейства върху свидетелите.

Адвокат Лулчева обвини прокуратурата, че прилага двоен стандарт, защото тя не е поискала задържането на другите двама обвиняеми Бойков и Янков, които също биха могли да се укрият и да затруднят съдебното производство. Тя е категорична, че срещу клиента ѝ няма никакви доказателства, че е поръчал на Бойков да хакне НАП и да разпространи данните, да всее смут и страх в населението, каквото е обвинението.

Предстои съдът да се произнесе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама