ГЕРБ: Абсурдно е да се говори, че правителството прилага мерки в интерес на големите свинекомплекси

17:18, 08 авг 19 / Политика 25 1524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Абсурдно е да се говори, че правителството прилага мерки срещу африканската чума, които са в интерес на големите свинекомплекси и в ущърб на дребните стопани. Тези мерки са подкрепени от Световната здравна организация.'' Това коментира депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделието и храните Мария Белова, предаде Радио "Фокус" - Варна.

Нов случай на африканска чума е регистриран в силистренското село Осен

Днес Мария Белова даде извънреден брифинг във Варна заедно с колегата си Александър Ненков, който е и зам.- председател на парламентарната група на партията. Поводът бяха изказвания на депутатите от БСП във връзка с темата за африканска чума по свинете. "Този проблем е много наболял, виждаме всички мерки, които се предприемат от страна на правителството за овладяване на напрежението, но лекарство срещу тази болест няма и всички съвместно трябва да се борят с щетите", заяви тя.

Конкретно за предложението на колегите си от БСП за създаване на Национален кризисен щаб, Белова посочи, че такъв епизоотичен национален съвет има създаден още от юли 2017 година. Той е консултативен орган към Министерския съвет и одобрява стратегията и разработване на програмите, свързани с борбата със заболяването.

"Няма да коментирам темата за оградата, тъй като смятам, че тя прекалено много се преекспонира. Смятам, че оградата си изпълни предназначението и доведе до намаляване на щетите. Друго, което коментират колегите от БСП е това, че мерките, които предприема правителството са били в полза на големите свинекомплекси и в ущърб на малките стопани Апелирам към колегите да не тръгват по тази плоскост и да не настройват дребните стопани и големите свинекомплекси, защото това не е така", каза още Мария Белова.

Според нея всички трябва да се борят и да помагат за ограничаване на заболяването. Тя благодари на всички хора, които са осъзнали проблема и даде за пример стопаните от Сливенския избирателен район, които са изклали домашните си животни. И добави, че ако не се предприемат мерки ще последва катастрофа, а болестта ще пламне. Според Мария Белова вчера в Сърбия, където все още няма официално регистрирани случаи на африканска чума, са предприели мерки по избиване на домашни животни. Тя посочи, че страната не е член на Европейския съюз, но е предприела одобрените от него мерки. Председателят на парламентарната група припомни, че държавата ще отпусне по 300 лева за дезинфекция на всеки двор, в който са били заклани доброволно животните, а регистрираните обекти ще вземат и обезщетения.

''В много области колеги от БСП се включват в създаването и организирането на протести на малки стопани на прасета. По места, представители на местната власт дори не се крият, съветват хората по селата да не колят животните си'', кометира от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

''Длъжностни лица по смисъла на Закона са длъжни да подпомагат именно спазването на тези мерки, а не търсейки политически дивидент да си допринесат за повече гласове преди предстоящите местни избори. Съветвам да спазват закона такъв, какъвто е'', каза Александър Ненков. Той благодари на всички стопани, които не се поддават на опитите на БСП за саботаж на държавата.

''Не виждам как, насъсквайки и опитвайки се да насаждат напрежение и да подклаждат изкуствено протести, помагат на държавата. В такава ситуация аз не мога да си обясня по какъв начин и те помагат държавата да се справи с проблема'', добави Ненков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама