Изоставени жп линии ще свържат парковете в София

20:30, 08 авг 19 / Любопитно 25 2129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хора се разхождат из парк Тиргартен в Берлин, Германия. Тиргартен е вторият по големина градски парк в страната.
Хора се разхождат из парк Тиргартен в Берлин, Германия. Тиргартен е вторият по големина градски парк в страната.

Нова зелена идея за столицата – архитекти предлагат да се изгради "зелено околовръстно". За целта изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки между всички паркове в София.

Светослав Александров наследява любовта към архитектурата от баща си, а докато учи в Германия заедно с колегата си Християна Василева, виждат пълната промяна на неизползваемите индустриални линии в парк.

И проектира подобен в София.

„Идеята ни е те да бъдат запазени първо като резервно трасе за ТЕЦ, да могат да се използват, но да може да се кара велосипед, да има възможност за разходка пеша и по тези релси си. Мислехме, че може да има нещо като атракция - човек да си наеме велосипед, който да е закачен на релсите” , споделя Християна Василева пред bTV.

Бъдещото пешеходно зелено околовръстно ще е дълго повече от 32 километра. Общината вече преговаря за терените с компания "Железопътна инфраструктура", която е собственик на голяма част от линиите от миналия век.

„Линейният парк е връзката, която липсва между всички паркове, които София има и по този начин ще създадем една напречна връзка, която ще облекчи движението и на пешеходци и велосипедисти”, твърди главният архитект на София Здравко Здравков.

Сумата за изграждането все още не е изчислена, но архитект Александров и от сега е сигурен в ползата. "Зелената линия" ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама