Генералният консул в Чикаго: САЩ няма да неглижират случая с тормозените осиновени българчета

08:33, 09 авг 19 / Свят 25 1582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската страна ще направи задълбочено разследване по случая. Американската система за защита на децата е изключително силна, добре изградена и структурирана. Този случай няма да бъде неглижиран. В САЩ правата на детето са издигнати на пиедестал. Това заяви генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев във връзка със случая с малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, съобщи БНР.

Двете близначки са осиновени през 2011 година.

Анчев предположи, че децата вероятно ще бъдат изпратени в приемно семейство, за да бъде запазена тяхната психика.

Българската държава е свършила работата си по случая, като е изискала максималното по Хагската конвенция и е постигнала двегодишния следосиновителен период на наблюдение. Това коментира адвокат Нели Ганчева, която над 20 години се занимава със случаи на международни осиновявания и за която това е първи подобен шокиращ случай.

„Когато е станало това осиновяване, САЩ вече са били ратифицирали и приели като действаща Хагската конвенция за международно осиновяване, която много точно очертава правата и задълженията на държавата по произход – откъдето идват децата, и приемащата държава – тази на осиновителите. В компетенциите на държавата на осиновителите е едно семейство да бъде проучено, събират му се документи, на тази база се изготвя подробен социален доклад. Тези документи пристигат в България. Ако в тях всичко е точно, тогава се пристъпва към определяне на деца за осиновяване. Или някой не си е свършил работата в някоя американска администрация и е създал доклад с невярно съдържание, или всичко е било точно и проблемите са се появили след осиновяването“, заяви тя.

Ганчева поясни, че много чести са случаите, в които децата, след като минат 5-6 години от осиновяването, се връщат с осиновителите си в България не за да си търсят биологичните родители, а за да видят държавата, от която са тръгнали и да получат по-конкретна представа за нея.

„Чуждестранните осиновители не само не крият от децата си, че са осиновени, но и най-рано ги запознават с този факт“, посочи тя.

Според Нели Ганчева много е възможно този случай от Мисури да остави негативен отпечатък върху осиновяванията в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама