Facebook предлага милиони долари на новинарски издания за лицензирани статии

11:20, 09 авг 19 / Любопитно 25 1518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Facebook предлага на новинарските издания милиони долари за правата за поставяне на съдържанието им в новинарски раздел, който водещата социална интернет медия се надява да стартира по-късно тази година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БНР.

Представители на Facebook са казали на ръководителите на новинарски издания, че социалната медия е готова да плаща 3 милиона долара годишно за лицензирани цели истории, заглавия и визуализации на статии от новинарски издания.

Новинарските канали, които ще бъдат представяни от "Фейсбук" в раздела с новини, включват ABS News на Walt Disney Co., Dow Jones - компанията-майка на Wall Street Journal и на MarketWatch, Washington Post и Bloomberg.

Плановете на Facebook са факт, тъй като компанията е изправена пред нарастваща критика за ролята ѝ в битката на новинарската индустрия чрез изсмукване на голяма част от приходите от реклама, които иначе са отивали за вестниците и други новинарски издания.

Взето заедно, Facebook и Alphabet Inc. - компанията-мака на Google, са спечелили през миналата година 60% от всички приходи от дигитална реклама в САЩ, показват данни на eMarketer.

Споразуменията за лицензиране на новини между Facebook и новинарските източници ще продължат за тригодишен срок, казаха някои от цитираните от "Уолстрийт джърнъл" източници. Според тях водещата социална медия планира да стартира новинарската си секция през есента. Не е ясно обаче дали което и да е новинарско издания се е съгласило официално да предоставя лицензирано съдържание на Facebook.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама