Два старинни храма отвориха врати благодарение на дарения от миряни

19:20, 09 авг 19 / Любопитно 25 1630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два старинни храма отвориха врати благодарение на дарения от миряни, съобщи bTV.

Един от тях е храм "Св. Георги" във Върбово.

Църквата е построена в далечната 1871 г. Трикорабна и с уникални стенописи.

"Тази църква е ценна с това, че изографисването е толкова свежо, че все едно вчера е изографисвана. И самият градеж, майсторите, които са я градили, са я градили без отвес. Казват, че майсторите, които са я изографисвали, са били от Асеновград, а иконите –от ученици на Димитър и Захарий Зограф", обясни Галина Масурска, помощник в храм "Успение Богородично" - Широка лъка.

"Каква е била гаранцията за здравината на църквата – когато са разваляли вътре скелето, баш майсторът застанал под купола и е накарал чираците да бутат, ако падне - него да убие. Това е била гаранцията, какви майстори е имало тогава", разказа Васил Седянков, кмет на с. Широка лъка.

Миряните са измислили начин старинният храм да бъде отворен за туристи.

"То е много елементарно и просто. Всеки, който се казва Георги от селото, дарява 200 лв., за да може човекът, който ще се грижи и ще отваря църквата, да взима някакъв хонорар. Същото е и със "Св. Никола" в Широка лъка, втората църква, която е зад читалището", обясни Васил Седянков, кмет на с. Широка лъка,

Църквата във Върбово се радва на голям интерес от туристите.

"Казват, че друга такава църква не са виждали и като влязат в църквата и ахват”, каза Галина Масурска, помощник в храм "Успение Богородично" - Широка лъка.

В района около Широка лъка има седем църкви и 25 параклиса. На най-голям интерес  от туристите се радва църквата "Успение Богородично".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама