Huawei представи своя собствена операционна система

11:27, 09 авг 19 / Култура 25 1841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След месеци спекулации, контролирани „течове” на информация към медиите и куп неясноти за крайния потребител, китайският технологичен гигант Huawei представи своята собствена операционна система, наречена „Хармония” (Harmony OS за световните пазари и HongMeng OS за Китай). Дебютът беше на конференция за разработчици, организирана от компанията в нейната родина, съобщи bTV.

В случая говорим не просто за алтернатива на познатия ни Android, голяма част от който е извън прекия контрол на Google и може да се модифицира допълнително от всеки желаещ. Подобни „клонинги” в Китай не липсват, но Huawei са избрали различен път.

Harmony OS е базирана на т. нар. микроядро (подобно на Fuchsia – операционната система, която Google разработва и която, според някои наблюдатели, ще замени Android). Заради модулната си структура, тя може да работи както на смартфони и таблети, така и на лаптопи, телевизори, „умни” екрани, смарт часовници и т.н. Изкуственият интелект и допълнителната защита на данните са вградени на системно ниво, а бързината на реакция е сред основните посочени приоритети.

Компилатор ще позволява използването на някои от най-разпространените езици за програмиране (C/C++, Java и Kotlin) за софтуерна разработка. Root достъп няма да е възможен, защото според Huawei представлява риск за сигурността. Това, от друга страна, означава, че за крайния потребител ще е по-трудно да премахне системни програми, които смята за безполезни.

Harmony OS ще бъде с отворен код, обещават от Huawei.

Защо им трябва всичко това?

Huawei се радваше на стабилен ръст на всички пазари през последните години, като компанията се приближи до доминиращите пазара Apple и Samsung, но се оказа в центъра на геополитическия сблъсък между САЩ и Китай. Обвързаността на компанията с властта в Пекин и опасенията, че мрежовото ѝ оборудване има „задни вратички” за китайското разузнаване дадоха повод на американския президент Доналд Тръмп да разпореди пълна блокада на Huawei.

В резултат не само че продажбата на нейни устройства в САЩ на практика спря, но и много западни компании спряха сътрудничеството си с китайския производител. Една от тях беше Google, която временно отне лиценза на Huawei за операционната си система Android. Това означаваше, че бъдещите смартфони, таблети и други „умни” устройства на китайците няма да имат достъп до услуги и платформи, които от години се приемат за даденост от потребителите.

От Huawei още тогава обявиха, че не се плашат от предизвикателството и днешният дебют на Harmony OS показва реално какво имат като отговор.

Кога ще можем да я ползваме?

Работата по новата операционна система е започнала преди 2 години, като се е ускорила значително през последните месеци, стана ясно по време на презентацията на Huawei.

От компанията са убедени, че вече могат да използват Harmony OS на своите продукти, като даже твърдят, че преходът би им отнел „1-2 дни”.

В същото време от Huawei подчертаха, че на този етап остават с Android в смартфоните си заради отношенията, които имат с партньорите си.

След ескалацията на напрежението по оста Вашингтон-Пекин властите в САЩ дадоха възможност на Google да продължи партньорството си с Huawei още 90 дни. Срокът изтича скоро и не е ясно какво следва както за американския интернет гигант, така и за вероятно най-амбициозната китайска компания в технологичния сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама