Протестиращите при Крушаре внасят сигнал във ВАП срещу мерките за избиване на домашни прасета

11:54, 09 авг 19 25 1442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сигнал до Върховната административна прокуратура ще внесат протестиращите при село Крушаре заради наложените мерки от Министерство на земеделието, горите и храните за принудително избиване на животните в домашните стопанства. Това обяви организаторът на протеста Валентина Василева, съобщи БНР.

"Съответстват ли мерките, наложени в актовете на Министерство на земеделието и областния управител на Сливенска и Ямболска област, на епизоотичната обстановка в областта? Колко са изследваните прасета в индустриалните обекти и колко в частните фирми, и личните стопанства", коментира Василева.

Тя съобщи, че все още няма отговор от държавата за поставените искания от протестиращите до премиера Борисов. „Засега нямаме ответна реакция и докато нямаме отговор, и най-вече докато не видим нещо написано черно на бяло пътя остава затворен", подчерта Василева.

Протестиращите настояват да бъде удължен срокът за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми. Исканията им бяха предадени чрез областния управител Чавдар Божурски до земеделския министър Десислава Танева още вчера в късния следобед. Междувременно стана ясно, че и тази вечер ще има протест на стопаните в ямболското село Безмер.

Осми ден пътят Сливен - Ямбол остава затворен за преминаване от протестиращите срещу наложените вече мерки.

Нощта е преминала сравнително спокойно, без напрежение между протестиращи и полиция. Опасност за блокадата е създала преминаваща кола на висока скорост около 23.00 часа снощи.

„Чакаме реакция на правителството“, обяви тази сутрин Василева във връзка с поставените от протестиращите искания като условия за вдигане на блокадата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама