Протестиращите при Крушаре внасят сигнал във ВАП срещу мерките за избиване на домашни прасета

11:54, 09 авг 19 / Общество 25 684 Topnovini
1

Сигнал до Върховната административна прокуратура ще внесат протестиращите при село Крушаре заради наложените мерки от Министерство на земеделието, горите и храните за принудително избиване на животните в домашните стопанства. Това обяви организаторът на протеста Валентина Василева, съобщи БНР.

"Съответстват ли мерките, наложени в актовете на Министерство на земеделието и областния управител на Сливенска и Ямболска област, на епизоотичната обстановка в областта? Колко са изследваните прасета в индустриалните обекти и колко в частните фирми, и личните стопанства", коментира Василева.

Тя съобщи, че все още няма отговор от държавата за поставените искания от протестиращите до премиера Борисов. „Засега нямаме ответна реакция и докато нямаме отговор, и най-вече докато не видим нещо написано черно на бяло пътя остава затворен", подчерта Василева.

Протестиращите настояват да бъде удължен срокът за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми. Исканията им бяха предадени чрез областния управител Чавдар Божурски до земеделския министър Десислава Танева още вчера в късния следобед. Междувременно стана ясно, че и тази вечер ще има протест на стопаните в ямболското село Безмер.

Осми ден пътят Сливен - Ямбол остава затворен за преминаване от протестиращите срещу наложените вече мерки.

Нощта е преминала сравнително спокойно, без напрежение между протестиращи и полиция. Опасност за блокадата е създала преминаваща кола на висока скорост около 23.00 часа снощи.

„Чакаме реакция на правителството“, обяви тази сутрин Василева във връзка с поставените от протестиращите искания като условия за вдигане на блокадата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани