Защо морските топлинни вълни са опасни за кораловите рифове?

17:20, 09 авг 19 / Култура 25 3100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Честите и интензивни морски топлинни вълни представляват по-сериозна заплаха за кораловите рифове, отколкото се смяташе досега, тъй като са способни да причинят незабавната им гибел, това съобщава ДПА.

Учени присаждат корали на Големия бариерен риф

Проучването на специалисти от Австралия, Великобритания и САЩ разкрива непознат досега ефект от климатичните промени върху кораловите рифове.

Повишените температури на водата са причина за избелването на коралите, което на свой ред уврежда микроскопичните водорасли, осигуряващи им енергия и отговорни за ярките им цветове.

Изследователите за първи път са успели да демонстрират, че подобни климатични проявления са отговорни за топлинна смърт на коралите.

Учените са открили и доказателства, че след топлинна вълна кораловите скелети започват да се разлагат до седмици. Това означава, че много други морски създания, които ги обитават, също са изложени на сериозен риск.

Изследване: Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам

Специалистите са на мнение, че смъртността на кораловите рифове вследствие на топлинна вълна, водеща до преки поражения върху екосистемата, трябва да бъде призната за отделен биологичен феномен от избелването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама