Високопоставени служители на турската Централна банка са уволнени

15:44, 09 авг 19 / Свят 25 1455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният икономист и поне още 8 високопоставени служители в Централната банка на Турция са били уволнени, съобщи турската редакция на „Дойче Веле“, цитирана от БНР.

Освен главния икономист доц. д-р Али Хакан Кара, сред сменените директори са ръководителите на отделите по банково дело и финансови институции, по проучвания и парична политика, управление на риска.

Всички директори на дирекции, назначени по време на мандата на бившия управител Мурат Четинкая, са били преместени на други позиции. Според изданието ходът е бил очакван след решението за намаляване на лихвения процент с 4,25 на сто, взето в края на юли тази година.

Отстранените от длъжност са някои от най-опитните специалисти в банката, посочват наблюдатели. Не е посочена причина за разместванията в топ-ешелона в турската централната банка.

На 6 юли с указ на президента Реджеп Ердоган управителят на банката Мурат Четинкая беше заменен почти година преди края на мандата му от заместника му Мурат Уйсал. Според повечето наблюдатели основната причина за това бяха разминавания във вижданията на Четинкая и на държавния глава относно паричната политика и лихвените нива. В реч на 26 юли Реджеп Ердоган заяви, че постепенното намаляване на лихвите ще продължи до края на годината, като се мотивира така щяла да падне и инфлацията в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама