Борисов: Форумът в "Аваза" ни дава възможност да развием партньорства в Каспийския регион

08:39, 12 авг 19 / Политика 25 1505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов започна участието си в Първия каспийски икономически форум, който се провежда в туркменистанската туристическа зона „Аваза“. "Събитието дава възможност на страната ни да развие мрежата си от партньорства в Каспийския регион. България има желание да надгражда дългогодишното си сътрудничество с прикаспийските страни, както в рамките на двустранните отношения, така и в рамките на отношенията на ЕС с този регион", съобщи Борисов във Facebook.

Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Очаква се българският премиер да се срещне с руския си колега Дмитрий Медведев, с когото ще обсъди захранването на хъб „Балкан” и включването на Туркменистан.

Борисов: България има интерес да инвестира в Туркменистан

Пред българските медии в „Аваза” в неделя Борисов обърна внимание на големите количества газ, с които страната разполага. „Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква”, изтъкна премиерът.

Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. Още повече, след подписването на Конвенцията за статута на Каспийско море нараства неговата привлекателност като партньор във всички области – инвестиции, енергетика, транспорт и комуникации, търговия, развитие на науката.

Устойчивата свързаност на Каспийския басейн с Европа ще допринесе за изграждането и развитието на качествена инфраструктура, за подобряване на икономическата, социалната и екологична среда и ще гарантира транзит на стоки и услуги в общ интерес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама