Един от най-големите в Европа музикални фестивали - "Сигет", поставя фокус върху климата

19:40, 12 авг 19 / Любопитно 25 2100 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Остров Обуда в сърцето на Будапеща се разтърсва вече няколко дни от един от най-популярните музикални фестивали в Европа - "Сигет". От 7-и до 13-и август малкото островче е дом на близо половин милион меломани от над 100 държави.

На фона на безспирните партита и музикални изпълнения на известни музиканти като Ед Шийран фестивалът се фокусира върху опазването на климата. Тази година еко ориентацията на "Сигет" достига ново ниво - с палатки от хартия за многократна употреба, чаши за многократна употреба и дори водоспестяващи тоалетни.

Организаторите съобщават, че по време на тазгодишното издание посетителите ще консумират 3 милиона пластмасови чаши по-малко, като броят на спестените чаши нараства всяка година.

Всички палатки, спални чували и подложки, които останат след забавляващите се, ще бъдат предадени на благотворителни организации.

Благодарение на едногодишната работа на постоянно заети служители и близо 16 000 души на разположение по време на самия фестивал, за седем дни остров Обуда става дом на близо 30 различни по тематика събития с бюджет от 34 милиона долара.

Уъркшопове по йога, самба, бели денс, състезания по шахмат и настолни игри, експериментални арт инсталации, уроци по грънчарство, прояви на TED и изяви на различни неправителствени организации, уличен цирк, акробатична трупа - това са само част от събитията на "Сигет".

Посланикът на ООН д-р Джейн Гудол е само един от ораторите по време на феста, които наблягат върху темата за опазването на околната среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама