Денят накратко - 12 август  

19:00, 12 авг 19 25 2154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете кои фирми проявяват интерес към АЕЦ Белене“, докъде стигна строителството на „Турски поток“, какво се случва с африканската чума у нас.

***

4 фирми, сред които „Росатом“, имат интерес към АЕЦ „Белене“. На 19 август е крайният срок за подаване на документи за реализация на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Предварителен интерес има от страна на китайска корпорация, южнокорейска компания, на корпорацията "Росатом" и от фирмата "Дженерал Електрик".Очакваме максимален брой инвеститори да потвърдят желаните си за участие в проекта, каза енергиийният министър Теменужка Петкова.

***

Завърши изграждането на първия участък от „Турски поток“ в Сърбия. Завършен е първият участък от 403-километровия участък от газопровода „Турски поток“, който ще премине през територията на Сърбия от българската граница до град Чуприя. В момента се работи по изграждането на втория сегмент - от Чуприя до река Дунав. Общо трябва да бъдат изградени четири участъка, като според плановете газопроводът се очаква да бъде завършен до края на годината. При строителството на втория участък ще бъдат използвани над 50 хиляди тона тръби.

***

ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца. В ЕС са извършени 34 ареста на заподозрени в трафик на хора, както и 36 ареста за други извършени престъпления като кражби, нелегална миграция и разпространение на порнографски материали с ненавършили пълнолетие лица.

***

Ще влязат ли в битка за столицата омбудсманът Мая Манолова и сегашният кмет Йорданка Фандъкова предстои да разберем. Манолова е категорична, че ако реши да влезе в надпреварата, няма да търси подкрепа от „партийни централи” – нито от БСП, нито от новосъздадената формация на Слави Трифонов. По думите ѝ ако се кандидатира, ще стане кмет на София. От своя страна Йорданка Фандъкова изтъкна, че ако се кандидатира за кмет на София, ще излезе с нови идеи, с обновен екип, с достатъчно опит и с енергия. Решението си ще си обяви през септември. Фандъкова опроверга слуховете, че била уморена.

***

Продължава умъртвяването на свинете от тип „заден двор“. Умъртвени са 95% от домашните прасета в Ямболско и над 90% от домашните прасета в Пазарджишко. От вторник няколко екипа от ветеринарни специалисти започват проверки на личните стопанства в определената санитарна зона на региона, за да установят дали всички животни са умъртвени според предписанията. По предварителните подадени списъци с отглежданите в заден двор свине в Ямболско са над 4000. В областта се работи и изпълняват всички централни мерки, касаещи 20-километровата санитарна зона. В областта хората се надяват процесът на обезщетяване на стопаните да стартира след 26 август.

***

Северна Македония и Босна и Херцеговина забраниха вноса на свинско месо от Сърбия след регистрирана африканска чума по свинете. Вносът на домашни и диви прасета, месо от домашни и диви прасета, както и продукти от свине, които не са били обработени по начин, който със сигурност е унищожил вируса на африканската чума по свинете, е забранен, съобщиха от ветеринарната служба на БиХ. В Сърбия има африканска чума по свинете в околностите на Белград, Младеновац, Смедеревска паланка.

***

Събориха 30 незаконни постройки в столичния квартал "Захарна фабрика".Това е втора акция за столичния район "Илинден",  като първата беше проведена миналата година. Процесът беше ръководен от кмета на района Иван Божилов, който обясни, че живеещите в незаконните постройки са били информирани още през 2017 г., че домовете им подлежат на събаряне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама