Навършват се 58 години от началото на изграждането на Берлинската стена

10:40, 13 авг 19 / Свят 25 819 Topnovini
1
2
3

На днешния ден преди 58 години започва изграждането на Берлинската стена. Днес Германия почита близо 140 жертви, загинали при опит да преминат стената, която разделяше града до 1989 г.

Планирани са редица възпоменателни церемонии в различни части на града, включително и на Checkpoint Charlie, най-известния граничен пункт между Източен и Западен Берлин, съобщава БНР.

„Никой няма намерение да строи стена“ - най-известната лъжа, изречена по повод строежа на Берлинската стена от председателя на Държавния съвет на ГДР Валтер Улбрихт, няколко седмици преди да започнат строителните работи.

Издигат наново Берлинска стена, за да я унищожат

Решението за ограждането на американския, британския и френския сектор в Берлин е взето в началото на август 1961 г. от тогавашния съветски лидер Никита Хрусчов и Валтер Улбрихт.

Причината е масовото изнасяне на жители на Източен Берлин към западната част на града. В нощта срещу 13-ти август близо 1500 войници прекъсват ж.п. линиите и улиците в града и започват изграждането на стената, която преминава през тротоари и къщи.

Дългата 155 километра стена разделяше Берлин, Германия и света 28 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани