Концепцията на Гешев: Надграждане и промяна

15:13, 13 авг 19 25 1779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВСС публикува концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев за управление на прокуратурата.

Самият Гешев посочва, че концепцията му може да бъде описана с две думи – надграждане и промяна.

Тя е съобразена с констатациите и препоръките в докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка и Доклада за напредъка на България от 13 ноември 2018 г. Според Гешев доброто междуинституционално взаимодействие при спазване на нормативната рамка е успешният модел, който може да затвърди стабилността и необратимостта на постигнатите резултати. Необходимо е и открито и отговорно да бъдат посочени проблемите при изпълнението на функциите на прокуратурата, за да се очертаят адекватни решения.

Гешев посочва, че са нужни структурни и организационни промени в работата на прокуратурата, за да се повиши доверието в съдебната власт и да се гарантират сигурността на гражданите и независимостта на магистратите и съдебните служители. Необходимо е и добро сътрудничество и партньорство със съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции, за да се постигне справедливо наказателно право.

В личната си мотивация за заемане на длъжността Гешев посочва дългогодишния си опит в съдебната власт, както и доверието, гласувано му от 11 от членовете на ПК на ВСС. „Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем „продукта“, който те очакват от нас. Този продукт се нарича „справедливост", заявява той.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може да бъде плащана само от обикновените български граждани", посочва заместникът на Цацаров.

В концепцията си Гешев посочва още, че трябва да има отговорност и отчетност на главния прокурор за работата на прокуратурата, както и нуждата от укрепване на авторитета на съда.

„Ще положа усилия да докажа, че създаденото усещане, че главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко действие на прокуратурата, е грешно“, посочва той.

В концепцията за бъдещата си работа кандидатът за главен прокурор посочва още и оптимизиране на съдебната карта чрез преструктуриране на районните прокуратури, обучения и повишаване на квалификацията на магистрати и съдебни служители, разширяване на междуинституционално и международно сътрудничество и др.

Гешев разграничава и проблемите в работата на прокуратурата, сред които откроява липсата на достатъчно кадри и лошата материално-техническата обезпеченост на служителите.

Основните принципи, които Гешев ще следва, ако бъде избран за главен прокурор, са отговорност, прозрачност, институционална предвидимост, гарантиране на независимостта на магистратите, широк диалог и др.

Цялата концепция можете да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама