Обособяват паркинг на "Капъкуле" за чакащите да преминат турски гастарбайтери

16:30, 13 авг 19 25 2033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турските власти на ГКПП "Капъкуле" на границата с България подготвят мерки за бързото преминаване, без натрупване на опашки, на масово завръщащите се от ваканция в Турция гастарбайтери в европейските страни, предава "24 часа".

В рамките на системата, разработена от Министерството на търговията, Агенцията за турските граждани в чужбина и роднинските общности, с нареждане на валията на Одрин Екрем Джаналп за пръв път тази година край "Капъкуле" ще бъде обособен паркинг, на който се предвижда колите и пътниците да изчакват за влизане на граничния пункт.

По информация на Анадолската агенция, паркингът ще бъде върху площ от около 45 декара с капацитет 1750 коли. Пътуващите ще получават номера на влизане в парка и ще изчакват, почивайки си, да преминат на митницата. От екрани, поставени на мястото, те ще получават информация за реда си за преминаване на митницата, съобщава Анадолската агенция.

Съоръжението разполага с тоалетни, места за почивка, телевизори, безплатен интернет, а също и с детска площадка.

Туна Тургай, помощник министър на търговията посочи, че след свещения празник Курбан Байрам, който приключва на 14 август, се очаква интензивен поток от завръщащи се в европейските страни след ваканция в Турция турски граждани. Основният поток минава през "Капъкуле" - вратата на Турция през България към Европа.

"Приключихме приготовленията за безпроблемното и недълго чакане на границата на нашите граждани. Проведохме разговори с българските власти на Капитан Андреево, за да сведем до минимум времето за преминаване, а именно около 350 коли на час, за което ни обещаха,че ще се постараят. Целта е да облекчаваме както обикновените пътници, така и шофьорите на товарните автомобили, които се оплакват от дългите престои на митниците", каза турският представител.

Според турските източници, в края на тази седмица предстои интензивен поток от пътници и коли на границите към България, който се очаква да продължи около три седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама