Теменужка Петкова: На 19 август ще станат ясни желаещите за реализирането на АЕЦ "Белене"

08:32, 14 авг 19 / Политика 25 2082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туркменистан е 4-та в света по запас от природен газ. Енергетиката бе основна тема при посещението на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят дебати за статута на Каспийско море, но за радост миналата година той бе уреден. Подписано е споразумение между България и Туркменистан за предоставяне на обеми на природен газ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

Теменужка Петкова: 4 фирми, сред които „Росатом“, имат интерес към АЕЦ „Белене“

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако "Росатом" спечели този проект, Петкова отговори: "Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", каза Петкова.

Петър Илиев: Има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“

Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска и че на в началото на другата седмица приключва първият етап от процедурата.

„На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ"Белене", допълни министърът на енергетиката. Тя посочи, че след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

Процедурата трябва да приключи в срок от 12 месеца и не бива да се бърза.

На въпрос кой е най-лошият сценарий, Петкова заяви, че е важно да се реализира идеята за проекта АЕЦ "Белене". Това ще помогне за диверсификацията на пазара у нас.

Виртуалната газова борса ще продава природен газ от Русия, от САЩ, от гръцката компания ДЕПА.

Що се отнася до задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" Петкова заяви, че трябва да се търси път за решение на въпроса извън съдебната зала. "В постоянен контакт сме с кмета Йорданка Фандъкова. Няма да допуснем да има проблеми в предстоящия отоплителен сезон".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама