Как да се хидратираме правилно

12:21, 14 авг 19 25 3858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от най-важните условия за оцеляване през летните месеци и е да сме добре хидратирани. Като остатъчно количество вода на ден се определя минимума от литър и половина - два. Но не само то е важно, за да функционира организмът ни правилно.

Оказва се, че водата има различен eфект върху тялото ни, който зависи и от други аспекти от ежедневието - като кога я пием и как се храним. 

Да пием големи количества вода сутрин, обед и вечер невинаги е най-доброто, което можем да направим. Ако го караме само на вода и я пием, без да консумираме храна, тя не може да изпълни изцяло функцията си и просто преминава през храносмилателната система, след което се отделя от организма.

Приемът на вода заедно с аминокиселини, мазнини и минералипомага на тялото да поеме и да задържи повече вода и да поддържа по-добри нива на хидратация. А това е особено важно, ако ежедневието ни е свързано със сериозно физическо натоварване или се потим прекомерно.

Прекалено бледата урина може да е знак за прехидратация, което отново доказва, че голямото количество вода само по себе си не е гаранция, че ще сме правилно хидратирани, пише Time.

Ако спортуваме усилено, пием много вода и не се храним достатъчно, от организма ни се отделя прекалено голямо количество натрий, което нарушава баланса в организма. Затова и в повечето изотонични напитки, които спортуващите приемат, има добавен натрий, което ги прави по-полезни от водата в конкретната ситуация.

Важно е и как точно пием водата. Не бива да изпиваме цяла чаша наведнъж, а да пием често и по малко, за да подпомагаме, а не да затрудняваме работата на бъбреците. 

 

Пиенето на вода по време на хранене отдавна се заклеймява като вредно, но ако водата е в умерени количества, това помага да се обогати с полезните вещества от храната и да бъдем по-добре хидратирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама