Участъкът между „Буховци“ и „Белокопитово“ на АМ „Хемус“ трябва да е готов през 2021 г.

14:05, 14 авг 19 / Политика 25 4001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и „Буховци“.

Борисов: Поели сме ангажимент да подпомогнем пътната инфраструктура в Търговище

„Колко ни е красива държавата и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – „лесно“, това заяви премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности.

Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

Борисов: Правителството ще продължи да полага усилия БВП да се увеличава, а безработица да намалява

Участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“  на АМ „Хемус“ е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018-а. 

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5 000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено.

„Хем строим, хем разкриваме красотите“, каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти. 

Борисов: Страната ни не е отчитала никога в стопанската си история износ за 28 млрд. лв. за първите 6 месеца на годината

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.

Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама