Участъкът между „Буховци“ и „Белокопитово“ на АМ „Хемус“ трябва да е готов през 2021 г.

14:05, 14 авг 19 / Политика 25 1398 Topnovini
1
2
3
4

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и „Буховци“.

Борисов: Поели сме ангажимент да подпомогнем пътната инфраструктура в Търговище

„Колко ни е красива държавата и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – „лесно“, това заяви премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности.

Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

Борисов: Правителството ще продължи да полага усилия БВП да се увеличава, а безработица да намалява

Участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“  на АМ „Хемус“ е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018-а. 

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5 000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено.

„Хем строим, хем разкриваме красотите“, каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти. 

Борисов: Страната ни не е отчитала никога в стопанската си история износ за 28 млрд. лв. за първите 6 месеца на годината

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.

Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 154 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.