Защо турбуленцията ще е все по-често срещано явление

16:20, 14 авг 19 / Любопитно 25 1616 Topnovini
1

Ако пътуваме често със самолет, със сигурност често ни се е случвало и да попаднем на турбуленция, която изисква да стоим на мястото си със закопчан колан.

Хубавото в случая е, че това явление не може да свали летателната машина, но понякога се стига до нараняване на пътниците в следствие на сериозното й разклащане.

А по-неприятното е, че турбуленцията ще бъде все по-често срещана за вбъдеще. А като причина за тази прогноза учените от Университета в Рединг, Англия изтъкват глобалното затопляне.

То оказва по-голям ефект върху струйните въздушни течения, които носят топъл и студен въздух, отколкото се предполагаше досега. В тях се забелязва все по-голяма разлика в скоростта и посоката на вятъра на все по-малки разстояния.

А това е предпоставка за възникване на турбуленция. Както и увеличаването на скоростта на вятъра на по-голяма надморска височина.

Температурните разлики между полюсите и Екватора също оказват своето влияние. Градусите в ниските слоеве над полюсите се понижават, а тези в горните слоеве над екватора се повишават. Тази разлика води до по-голяма вероятност от турбуленции при полети от запад на изток над северната част на Атлантическия океан, пише Daily Mail.

В резултат на всичко това се очаква към средата на века турбулетността при ясно небе да се увеличи цели два-три пъти. Най-засегнати от явлението ще са трансатлантическите полети. Авиокомпанните също ще търпят загуби заради закъснели полети и обезщетения за пътниците.

 

Очаква се новите поколения самолети да са по-устойчиви на подобни температурни разлики в долни и горните слоеве и вероятността за сериозна турбуленция да се редуцира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани