Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества

15:48, 14 авг 19 25 1802 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или да участват в капитала на такива с цел да печелят от научната си дейност, предвижда проектопостановление на Министерския съвет, внесено за обществено обсъждане от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи БНР.

Участието на висшето училище в създаденото от него търговско дружество не може да е по-малко от 34 на сто от общия капитал на дружеството.

Предметът на дейност на фирмите може да е в три направления – изследване, реализация и развитие на научни разработки, внедряване и продажба на такива и посредничество при трансфера на технологии между технологични центрове и технологични паркове.

Красимир Вълчев: Законът за висшето образованието влиза за „ремонт“ в НС

Решенията за създаване на търговските дружества или за участието на висшите училища в капитала на такива ще се вземат от Академическите съвети на университетите.

Подчертава се, че учебните заведения могат да създават фирми само за стопанската реализация на резултати от извършените научни изследвания и създадените обекти на интелектуална собственост.

В капитала на дружествата висшите училища ще могат да участват с парични и непарични средства.

Проф. Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет, коментира в положителна светлина проектопостановлението на Министерския съвет, отнасящо се до държавните висши училища. "Ние одобряваме, дори казвам, че малко позакъсня. Но по-добре късно, отколкото никога", заяви проф. Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама