"Четири лапи" алармира за законови промени в полза на делфинариума във Варна

16:17, 14 авг 19 25 2403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тюлен прави опит за  първото си плуване, след като е пуснат в Северно море на плажа на остров Юист, Германия.
Тюлен прави опит за първото си плуване, след като е пуснат в Северно море на плажа на остров Юист, Германия.

В Народното събрание е внесено предложение за промяна в Закона за защита на животните, с което да се разреши използването на морски лъвове и тюлени в представления и атракциони. За това алармира в профила си в социална мрежа Явор Гечев от "Четири лапи".

Пред БНР той обясни, че става дума за предложение от трима народни представители от ГЕРБ, внесено в началото на юли, когато в парламента са обсъждаха промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, касаещи намордниците.

"Предложението е внесено между първо и второ четене на закона. То дори няма мотиви. Тази практика предполага, че се избягват становища на ресорни министерства, избягва се обществено обсъждане и дори нуждата от внасяне на мотиви. Ние знаем защо го правят – защото във Варненския делфинариум са внесени два морски лъва".

Според него има лобизъм в това, че "един човек, който си купува животни, които не се разрешени за отглеждане в затворени пространства за забавление, а след това вкарва чрез трима депутати едни промени в закона". "В нормалните държави тези депутати директно си подават оставките и приключват с политиката", коментира той. 

Гечев обясни, че проблем е отглеждането на тюлени и морски лъвове в басейн, защото това са изключително активни животни, които трябва да ловят плячка и отглеждането им в басейн води да голям стрес за тях

По думите му в Холандия от 2014 година са забранени представления с диви животни, т.е. "чиито видове спадат към дивата природа, а не просто са ловени в дивата природа". Там са стигнали до извода, че животните страдат и има много висока смъртност, особено в делфинариумите.

"Средната продължителност на живот на делфина в дивата природа е между 30 и 50 години, а в делфинариумите е около 12-13 години. В делфинариума във Варна за последните 5 години са починали 5 делфинчета".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама