Денят накратко - 14 август

19:00, 14 авг 19 25 2082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете още какво откриха антимафиотите в софийски склад, накъде се разпространява африканската чума по свинете, докъде стигна полицията при издирването на потрошилите елитно столично заведение и какво е новото професионално поприще на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

***

Борбата с пожарите, които избухнаха на територията на Дупница, Шишманци и Хасковско, продължи и днес. И зад трите случая вероятно стои човешка грешка. Частично бедствено положение беше обявено за част от територията на община Дупница, а движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено в следващите два дни. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Пожарът в депото за отпадъци в село Шишманци продължава да гори в основите си трети ден. Тази сутрин жителите на няколко населени места излязоха на протест заради обгазяването в района. Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места блокираха пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци. Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров обяви, че ще сезира премиера Борисов и отговорните министерства относно създалата се ситуация.

Пожарът, който възникна между Хасковските села Брягово, Любеново и Родопи и обхвана площ от 8 000 декара също е локализиран. От Районна прокуратура - Хасково съобщиха, че пожарът е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на с. Брягово, където в издълбана яма били запалени дрехи, изхвърлени от 39-годишен мъж.

***

Мая Манолова с най-високо одобрение в София- 68%, сочи регионално проучване възложено от OFFNews и проведено от Маркет Линкс през месец август 2019. Столицата изглежда готова за промяна на управленския модел. Най-значимите основания за този извод са оттласкването на софиянци от политическото начало и обръщането им към гражданското. Традиционно, местните избори са със значително по-силен мажоритарен елемент от парламентарните, но и предпочитанията към независими кандидатури и относително ниската подкрепа за партиите са ясно отчетливи.

***

СДВР издирва двама мъже за вандалството в столичното заведение.

Обектът беше изпотрошен в понеделник вечер и по случая бяха задържани четирима души, включително и поръчителят, който е бизнес партньор на собственика на заведението. Въпреки щетите, сигнал към МВР не беше подаден. Отговорните институции взеха отношение и заявиха, че подобни уреждания на лични и бизнес взаимоотношения няма да бъдат толерирани. Премиерът Борисов определи ситуацията като: "Двама собственици си мерят …. кой е по-голям тарикат".

***

Разкриха склад със 100 килограма дрога и оръжия в София. Помещението се използва от Радо Ланеца, ръководител на разбитата преди няколко дни най-голяма наркогрупа в страната. Повдигнати бяха обвинения на 32 лица, а други 25 се издирват. Разследващите твърдят, че откритото количество наркотици в склада е на стойност милиони левове. Намерени са 17 сака с марихуана, около 70 хил. таблетки екстази, амфетамини и хапчета. Вътре е открито и оръжие – автомати „Калашников”, картечен пистолет „Скорпион”. Антимафиотите попаднали и на четири тефтера с „черното“ счетоводство на групата.

***

Установиха нови огнища на африканска чума край Девин. След като вчера бяха потвърдено наличието на заразени с африканска чума свине в софийското село Желява, днес бяха констатирани нови седем положителни проби край Девин. Това е второ огнище на заболяването в област Смолян. Общо с тях на територията на страната има 33 огнища на заразата сред диви свине.

***

Откриха тялото на изчезналото дете в морето край Варна. 14-годишното момиче беше повлечено вчера от водата на Централния плаж в града. По първоначална информация две деца заедно са влезли в морето, въпреки червения флаг, като едното от тях не е успяло да излезе. Веднага беше направена организация за издирване на детето, но през нощта беше прекратено. Рано тази сутрин търсенето бе възобновено, като към него се включиха и Военноморските сили. Тялото на детето беше намерено на около 600 метра север от мястото, където е изчезнало. На всички плажове във Варна днес влизането в морето беше забранено.

***

Участъкът от автомагистрала „Хемус“ на 410 км след Девня бе пуснат за движение. До 10 септември трябва да бъде пуснат останалият участък, като остават 6 километра, които са за фрезоване и асфалтиране. С два месеца се удължава срокът на археологическите разкопки край Градище, за да може да се експонира културно-историческо наследство. В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха).

***

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев става консул във Валенсия. Решението е взето на закрито заседание на 9 август. Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на КПКОНПИ в края на юли след скандал с незаконни постройки на терасата на апартамента му в София. След напускането на антикорупционната комисия Пламен Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в специализираната прокуратура.

***

Обявиха извънредно положение на остров Евбея, където избухналият през нощта срещу вторник пожар все още не може да бъде овладян. Огънят обхвана борова гора в естествен резерват на острова, до който достъпът по суша е затруднен. Властите евакуираха около 400 души, сред които и монаси от местен манастир. В борбата със стихията  участват над хиляда пожарникари, военнослужещи и доброволци, но ситуацията е усложнена заради горещините и силния вятър. На помощ на Гърция се отзоваха Италия, Испания и Хърватия, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна почивката си на остров Крит и се върна в Атина заради пожара.

***

Вотът на недоверие срещу правителството в Италия се отлага за 20 август. До политическата криза се стигна, след като на 8 август вицепремиерът и лидер на партия "Лига" Матео Салвини, поиска предсрочни избори заради задълбочаващите разногласия с коалиционния партньор от движението "Пет звезди" по въпросите за миграцията и бюджета. Мнозинството от сенаторите от коалиционния му партньор и опозицията отхвърлиха искането и ще се опитат да формират про-европейско правителство и да избегнат предсрочен вот.

***

Броени часове ни делят от това да разберем кой ще бъде носителят на Суперкупата на Европа. Един срещу друг се изправят отборите на „Ливърпул“ и на „Челси“. Домакин на историческия изцяло английски финал е стадион „Бешикташ“ – „Водафон парк“ в Истанбул. За първи път съдийството на толкова високо ниво е поверено в ръцете на дама - французойката Стефани Фрапар. Трофеят ще замине за Англия за осми път. Испания може да се похвали с 15 купи, а Италия има 9.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама