Железопътна стачка в Испания

18:10, 14 авг 19 / Свят 25 1406 Topnovini
БГНЕС

Стотици влакове бяха спрени на територията на цяла Испания заради стачка на железопътната компания „Renfe”, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Днес се провежда втората от планираните четири стачки – първата се проведе на 31 юли, а следващите две са насрочени за 30 август и 1 септември.

Днешната стачка отмени пътуванията на повече от 300 влака, включително и товарни. Това се случва в навечерието на „дългия уикенд”, когато много испанци предприемат пътувания до различни региони.

Все пак по-голяма част от пътниците се разминаха с неприятните последици, тъй като стачката беше оповестена предварително. Освен това Министерството на развитието постанови изпълнението на минимални изисквания към предоставянето на услуги на гражданите: влаковете с дестинации в рамките на града са длъжни да обезпечат 75% от маршрутите си по разписание в час-пик и 50% през останалите часове, влаковете на среднодълги дестинации – 65%, а тези за далечни пътувания, включително високоскоростните – 78%. Товарните влакове трябва да обезпечат 35% от планираните маршрути. Стачката се провежда от 12:00 до 16:00 часа и от 20:00 и 00:00 часа.

Сътрудници на компания „Renfe” уверяват, че няма паника, за стачката се е знаело отдавна и пътниците са предупредени. Пътници са ходили на място да получат информация за разписанието на влаковете, тъй като „някои испански медии разпространяват невярна информация”.

Испански вестник е публикувал списък с имената на отменените влакове, в който на практика са били включени разписанията на всички днешни влакове.

От „Renfe” твърдят, че са предприети всички необходими мерки, за да предупредят пътниците. Информацията за стачката е публикувана на сайта на компанията. Ако човек се регистрира в нея, ще получи информация по електронна поща или по телефона.

Заради изискването за спазване на минимални норми по обслужването профсъюзите обявиха, че в стачката участват 7% от сътрудниците на компанията, докато от „Renfe” твърдят, че са едва 2%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи