ВВС са в готовност да се включат в гасенето на пожарите с хеликоптери

20:10, 14 авг 19 25 2146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военновъздушните сили са в готовност да изпратят вертолет в помощ на огнеборците на всяка от горещите точки. Подготвят се и други два вертолета „Кугър", които обаче ще може да се включат в подобни мисии догодина, съобщи bTV.

Около 5 минути са нужни на екипажите от авиобаза „Крумово", за да подготвят вертолет МИ-17 за полет със закачена системата за вода, която ще може да пренесе около 2 тона и половина до най-опасните региони на страната в момента.

Така с едно натискане на копчето акциите над пламъците спасяват живот и хиляди декари гори.

Мисиите са изключително тежки - те са подобни на бойните мисии. Мога да кажа и в изключително тежки условия работим”, разказва полковник Димитър Павлов, зам.-командир по летателната подготовка в база „Крумово”.

Пилот от почти 30 години, полковник Павлов участва в десетки мисии за гасене на пожари.

Акцент на деня: Човешка грешка e в основата на пожарите у нас

„Има дим, който пречи на видимостта; има високи пламъци, които са много опасни за вертолета, и обикновено има и силен вятър”, обяснява Павлов.

Полковникът отбелязва, че въпреки пълната готовност за съдействие, ресурсите са ограничени. Според него един ветролет е крайно недостатъчен за такива пожари, трябва да има минимум 2-3 машини, за да могат те да осигурят едно непрекъснато въздействие.

Екипажите обаче ще бъдат напълно готови да управляват в подобни условия вече оборудваните два вертолета „Кугър" догодина.

Старши борден техник офицерски кандидат Рангел Рабаджиев отбелязва, че година с година не си приличат и понякога са летели стотици часове, за да се борят с горските пожари, както и години, през коитo лeтят веднъж или два пъти.

„Едно от най-важните неща - това е обезопасителният колан, който всеки борден техник трябва да си го сложи на кръста”, разкрива Рабаджиев

Вертолетът може да е във въздуха до 3 часа. Гориво се зарежда в „Крумово", а вода - почти отвсякъде.

„От язовири, от реки… Трябва да има поне метър и половина-два дълбочина на водата, за да може да се зареди”, обяснява капитан Георги Димов, началник група „Авиационно въоръжение".

Системата е сигурна, защото има 1 500 спускания. Въпреки че преди малко повече от година имаше инцидент точно с вертолет МИ-17 и съвсем доскоро нямаше нито един технически изправен, сега екипажите в базата са категорични, че машината е в бойна готовност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама