Национална програма ще подобрява ситуацията с трансплантациите у нас

22:00, 14 авг 19 / Политика 25 3124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на обществото и липса на анализ и контрол на резултатите от трансплантациите у нас. Това са част изводите в проекта на Национална програма, която се създава, за да подобри ситуацията.

Документът, публикуван за обществено обсъждане, предвижда улесняване на идентифицирането на донорите на органи, както и обучение на медицински специалисти от интензивните отделения и тези за спешна помощ.

В средните училища ще се учи за трансплантацията и донорството.

Акцент на деня: Първа и последна белодробна трансплантация на българин в чужбина

Междувременно стана ясно, че последната донорската ситуация – тази в Бургас, е завършила с трансплантирането само на един орган. Останалите не са били подходящи за чакащите. Това обясниха от изпълнителната агенция "Медицински надзор", съобщи bTV.

На 7 август 51-годишна жена губи битката за живот, но спасява нуждаещ се от трансплантация на бял дроб. Органът е предоставен по линия на "Евротрансплант" и спасява пациент в Германия.

"От цялата история най-накрая трансплантиран беше белият дроб, дойде екип от Германия чрез „Евротрансплант”. Всяка клиника, в която се извършват трансплантации, сама си преценява дали ще приеме органа или не", заяви д-р Милена Минева, координатор по донорство за УМБАЛ-Бургас.

Сърцето, бъбреците и черния дроб не стигат до нуждаещи се от трансплантация.

"Налице са медицински противопоказания за част от органите, а за друга част не е налице подходящ реципиент", обясни Мирослав Мутафчийски, зам. изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор".

През тази година донорските ситуации у нас са 10 – при тях 20 органа са трансплантирани на нуждаещи се, 5 са предоставени за чужди пациенти по линията на "Евротрансплант".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама