Аварийни екипи повече от 5 часа вадят дунапрен от канал в столицата

10:52, 15 авг 19 25 1874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Аварийни екипи на „Софийска вода“ са открили в понеделник голямо количество дунапрен при отпушването на канал в близост до Мол „София“ на бул. „Александър Стамболийски“.

Повече от 5 часа отне на специалистите да извадят необичайния материал. Наложи се разрязването на умишлено озовалия се в съоръжението синтетичен материал, който трайно бе запушил пропускливостта му. Не е ясно колко време дунапренът е престоял в канала, нито кой е отговорен за недобросъвестната постъпка, както и мотивите на извършителя. Със сигурност обаче е отнело доста време и усилия, за да бъдат вмъкнати подобни обемисти материали в тесния канал, още повече - незабелязано.

Екипите на „Софийска вода“ няколко поредни дни отстраняват неблагоприятните последствия от запушването на канализационното съоръжение. Те напомнят, че водата в канализацията е силно замърсена и може да представлява сериозна опасност за здравето на хората, тъй като всяко запушване на мрежата е предпоставка за връщане на отпадъчната вода назад към жилищни и обществени сгради.

В  канализационните съоръжения са откривани и далеч по-необичайни материали, включително автомобилни гуми. Дунапрен до този момент обаче в този вид не е откриван.

„Софийска вода“ напомня, че за нормалното функциониране на канализационната мрежа са проблем дори и дребните отпадъци, които често попадат в нея.

Една мокра кърпичка, клечки за уши, хранителен отпадък или памперс, хвърлени в канала, са достатъчни да предизвикват „тапи“ в тръбите, а от там и тежки поражения на скъпоструващите съоръжения в пречиствателната станция, споделят експерти от канализационния екип на компанията.

Най-традиционните „врагове“ на канала са твърдите мазнини, трудноразтворими компактни и големи по размер хранителни остатъци, фасове, козина от домашни любимци, санитарни принадлежности, продукти от стъкло, текстил и всевъзможни картонени опаковки, както и строителни отпадъци.

В канала попадат и токсични продукти като живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и фармацевтични продукти, които са сериозно изпитание в процеса на пречистване и представляват риск за околната среда. Също така при едно сериозно запушване те биха могли да проникнат в мазета и приземни етажи на сгради и да се превърнат в потенциална опасност за здравето.

Всички жители на столицата могат да подават сигнали на безплатния телефон на дружеството 0800 1 21 21, онлайн чрез сайта на „Софийска вода“ или Facebook профила на дружеството, в случай че станат свидетели на подобни недобросъвестни постъпки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама